marți, 29 mai 2012

Purple Rain intr-un pahar !

Cand am baut prima oara acest suc de morcovi, mar si sfecla, gandul mi-a zburat la melodia Purple Rain (PRINCE). Este unul dintre sucurile mele preferate si asta nu doar datorita gustului sau minunat ci si pentru ca are o culoare incredibila cu care eu ma potrivesc perfect. Va recomand sa savurati acest suc purpuriu pe masura ce va relaxati urmarind un apus de soare (e f.f.f.ok si daca-l consumati in orice alt moment al zilei). Momentul si culoarea se 'asorteaza' de minune.

Pentru a obtine acest suc am folosit in primul rand noua mea jucarie preferata -storcatorul Green Power Kempo-, 4 morcovi noi medii, 1 sfecla noua si 1 mar :

Asa cum spuneam intr-un articol precedent, acest storcator este nemaipomenit : mai intai, datorita stoarcerii prin masticatie si nu prin centrifugare, se pastreaza nutrientii din legume, fructe si frunze. Dar piesa lui de rezistenta consta in faptul ca filtreaza cel putin 70% din insecticidele, pesticidele, erbicidele si metalele grele din produse. Eu care am folosit atata timp storcator prin centrifugare imi dau seama de diferenta. Gustul sucului este diferit - mult mai bun, evident, fiind cel obtinut cu ajutorul lui Green Power. Desi pretul sau este destul de ridicat, consider ca multiplele avantaje si garantia de cinci ani oferita, ca sa nu mai vorbesc de efectul benefic asupra sanatatii familiei conduc la  amortizarea investitiei inca din momentul in care aceasta e facuta. 

Sucul de sfecla este nemaipomenit in ceea ce priveste refacerea globulelor rosii si a sangelui in general. Contribuie la detoxifierea ficatului si stimularea sistemului imunitar, precum si la stabilizarea PH-ului in corp. Minunata culoare purpurie se datoreaza unui pigment : betalaina, o substanta cu proprietati puternic anticancerigene. 
Sucul de morcovi este tonic, remineralizant, vitaminizant (in special vit. A), revigorant, contribuie la intarirea imunitatii. Intinereste celulele si tesuturile si reinnoieste hemoglobina.
Sucul de mere este un excelent antioxidant si contribuie din plin la purificarea organismului de toxine.

Sucul se bea cu inghitituri mici, iar lichidul se mentine pentru putin timp in gura, inainte de a fi inghitit.

Intrucat pe piata au aparut morcovii tineri si sfecla noua, va recomand sa beti zilnic acest suc binefacator ce  contribuie din plin la HRANATATEA noastra !



sâmbătă, 19 mai 2012

Crud, sanatos si ''italienesc'' !

Sau daca vrem sa sune mai 'fitzos' zicem in italiana : ''Maccheroni con salsa di spinaci e funghi'' ;)) 

foto 1

Cand am inceput acest blog nu m-am gandit ca voi publica articole cu retete, dar nu ma pot abtine sa nu impartasesc cu voi minunatiile hranei fara foc si ale acestui stil de viata. Multora dintre noi le este greu sa incerce un fel nou de mancare, pentru ca nu au memoria gustului respectivei mancari. Eu faceam parte din aceasta categorie: in general preferam anumite restaurante, iar din meniul lor imi comandam de fiecare data acelasi fel de mancare. Practic, trecerea aceasta de la gatit la crud a fost foarte dificila pentru mine, pentru ca nestiind ce gust au diversele feluri de mancare raw nici nu mi se facea pofta doar uitandu-ma la poze. Dar, citind si studiind atat de mult in domeniul nutritiei si in mod special in domeniul hranei vii, mi-am spus ca merita sa incerc cateva retete. Astfel am ajuns la momentul in care am pofte de diverse preparate.
Reteta pe care am sa o prezint astazi face parte din categoria retetelor pe care le pregatesc destul de frecvent pentru ca este incredibil de buna. Este un fel de mancare principal, satios si foarte sanatos.

Mi-am cumparat de curand si un aparat de facut spaghetti, spirale din legume, dar pana sa am acest aparat foloseam pentru spaghetti razatoarea mai mare de la robot.
Pentru a face aceasta reteta iti trebuie niste pregatiri speciale inainte si anume : salsa de spanac si marinarea ciupercilor. 
Pentru salsa de spanac :
- am pus la hidratat de cu seara o cana de caju;
- caju-ul astfel hidratat l-am dat la blender impreuna cu : 1 catel de usturoi, zeama de la 1/2 lamaie, sare si 1-2 linguri de ulei de masline extravirgin;
- dupa ce am obtinut o pasta care este asemanatoare din punct de vedere al gustului cu o pasta de branza, am amestecat in blender si o mana de frunze de spanac;
Ciupercile (am folosit de aceasta data ciuperci champignon, dar sunt mai gustoase cele de tip pleurotus) le-am taiat feliute si le-am lasat la marinat intr-un sos facut din 1 lingura ulei de masline, 1 lingura sos de soia bio de tip Tamari (tot de la magazinele "Naturalia" l-am achizitionat) si 1/2 lingura de otet balsamic; am presarat si niste condimente (cimbru, oregano, busuioc etc) si am lasat cam o ora sa se imbine gusturile;
Cand a sosit vremea pranzului, am curatat un dovlecel de marime medie si mi-am testat noua jucarie (aparatul de facut paste din legume) si am obtinut niste macaroane perfecte :
foto 2

Intre timp, am tocat o mana de spanac, cateva rosii uscate la soare si cateva rosii proaspete cherry, am scos  ciupercile care se marinasera intre timp si salsa de spanac :
foto 3

Iar toate cele de mai sus le-am amestecat in castronelul cu macaroane din dovlecei si am obtinut un fel de mancare delicios si complet din punct de vedere al nutrientilor continuti ( foto 1).
Data viitoare cand o sa-l mai fac o sa folosesc dovleceii cu tot cu coaja, intrucat in coaja lor se gasesc cei mai multi fitonutrienti. Este ideal sa mancam fructele si legumele cu tot cu coaja, dar trebuie sa avem mare atentie de unde ne aprovizionam in acest caz. Tot in coaja se acumuleaza si cea mai mare parte a pesticidelor si chimicalelor folosite in cresterea vegetalelor. Cel mai indicat este sa luam fie de la tara, daca stim ca persoana care le-a cultivat nu foloseste metode "moderne" sau de la fermele bio sau din piata cu mare atentie la persoana de la care le cumparam. In orice caz, trebuie sa spalam foarte bine fructele si legumele inainte de a le consuma crude. 

Acestea fiind spuse va recomand sa incercati aceasta reteta si sa imi spuneti si mie cam cum vi se pare, comparativ cu clasicele paste !

Va doresc sa aveti parte de un weekend frumos si  HRANATOS !






miercuri, 16 mai 2012

Prajitura "Rawstul Afinelor" !

Zilele acestea am deschis ultimul sertar al congelatorului si am avut parte de o mare surpriza : am gasit niste afine puse la congelat, de care uitasem. Asa ca m-am gandit sa le dau un "rawst" :) si avand ca sursa de inspiratie cheesecake-ul cu mac si stafide al Oliviei Steer, am placerea sa va prezint prima mea creatie in materie de prajituri raw vegan : 

O prajitura absolut delicioasa si cu siguranta sanatoasa si bogata din punct de vedere nutritional.

Prajitura a fost relativ simplu de facut, doar ca necesita niste ingrediente si ustensile mai speciale.

Am sa incep cu blatul, pentru care am macinat cateva migdale, alune de padure, seminte de floarea soarelui si seminte de in. Faina rezultata am amestecat-o cu o lingurita de mesquite, doua linguri de miere naturala de salcam, o jumatate de lingura de unt de migdale si inca o jumatate de lingura de unt de cocos. Pudra de mesquite face parte din categoria asa numitelor super-alimente. Mesquite-ul face parte din familia leguminoaselor si este inrudit cu fasolea, mazarea si alte pastai. Incorporat in shake-uri, aluaturi de prajituri sau creme, confera un gust dulce ce aduce putin a zahar caramel. Din punct de vedere nutritional este bogat in proteine, carbohidrati, fibre si minerale (potasiu, calciu, magneziu, zinc si altele).Combinat in alimente sau prajituri, conduce la stabilizarea glicemiei din sange, fiind benefic in caz de diabet zaharat.
Blatul astfel rezultat l-am presat in doua forme culinare :
Mai departe am facut la blender o crema din caju, pe care l-am hidratat in prealabil de seara pana dimineata.   Pentru a obtine o crema fina, am amestecat caju-ul cu putin suc de portocale, o lingura de miere si cu gelatina naturala vegetala, obtinuta din agar-agar. Agar-agar-ul este un gelifiant vegetal, extras dintr-o alga rosie. Este compus in proportie de 80% din fibre solubile si este foarte bun in cazul celor ce intentioneaza sa slabeasca. Asa ca prajiturile facute cu agar-agar nu ingrasa ! Am gasit pudra de agar-agar la magazinele 'Naturalia'. Pentru a obtine gelifiantul : se dizolva o lingurita mica de pudra intr-un ibric (aprox.100 ml apa) si se pune la fiert.
Crema obtinuta am turnat-o mai departe peste blat :
Pentru ultimul strat al prajiturii, am amestecat in blender afine cu gelifiant si cu cateva stafide :

Am presarat deasupra cateva afine care imi ramasesera si am pus totul la frigider, fara a ridica formele culinare.
Afinele sunt fructe cu proprietati terapeutice de exceptie, acestea datorandu-se continutului bogat in antioxidanti. Afinele contin glucochinina, o substanta ce reduce nivelul zaharului din sange si implicit, dependenta de insulina. Astfel, consumul de afine este recomandat diabeticilor. De asemenea, consumul sucului de afine previne riscul infectiilor urinare.

Practic, ar fi o prajitura foarte buna si in caz de diabet, in conditiile in care s-ar inlocui indulcitorii folositi (mierea si stafidele) cu extract din stevie.

Peste cateva ore, am obtinut "Rawstul afinelor" de care sunt, bineinteles, foarte mandra ! :))

Va doresc HRANATATE !

luni, 14 mai 2012

Si lor ce le dam de mancare ?!?

Dupa ce m-am edificat cat de cat in ceea ce priveste nutritia oamenilor, ma gandesc de ceva vreme la un alt subiect : cu ce ne hranim prietenii necuvantatori ?

Cand a aparut in viata mea primul catelus, nu se gaseau in comert hrana uscata (graunte) sau conserve pentru animale. Tin minte ca mama ii gatea un fel de ciorba cu orez, morcovi si carne de pasare sau vita. Ii mai dadeam  branzica de vaci cu galbenus de ou, cubulete de carne de vita, morcovi cruzi. La vremea respectiva, am citit si rascitit carti pe subiectul hranirii catelusilor. Nu mai tin minte exact momentul cand a aparut hrana procesata pentru animale. Stiu ca a facut la un moment dat o alergie si ne-am dus la veterinar si am plecat de acolo cu o punga de "graunte" dietetice. Din acel moment i-am schimbat complet alimentatia  si am trecut catelul pe aceasta hrana uscata, dietetica si care se presupune ca ar fi echilibrata din punct de vedere  nutritional. Am purtat de-a lungul anilor discutii interminabile cu veterinarii si tot nu m-am lamurit concret asupra acestui subiect : este sau nu hrana procesata cea mai adecvata pentru animalele de companie?
Sincera sa fiu, intuitia imi spune ca nu are cum sa fie cea mai buna solutie din punct de vedere al sanatatii lor. Sigur, este mult mai comod sa ii dai animalului niste "boabe". Scapi de grija gatitului, incalzitului, spalatului de vase etc. Dormi "linistit" ca ti-ai facut datoria de a-ti hrani prietenul. Animalutul este si el fericit pentru ca se satura cu aceste "graunte". Medicul veterinar este fericit ca ii respecti indicatiile. Proprietarul pet shop-ului este fericit pentru ca isi vinde marfa. Producatorii sunt fericiti si ei si asa mai departe. 
Si totusi nu pot sa nu ma intreb : nu cumva ne ascundem in spatele unor masti si acest mod de hrana nu reprezinta o solutie, ci chiar poate sa creeze niste probleme?

Hipocrate a spus : "Hrana sa va fie medicament". Mi-am "tratat" catelusul cu aceasta hrana speciala atatia ani, pentru ca avea niste problemute la ficat si in final, cand a sosit vremea 'plecarii' sale, ficatul sau a fost primul organ care s-a inchis.
Deci....poate ca as accepta cu inima deschisa acest mod de hrana, daca mi s-ar garanta niste ani in plus in viata animalului meu si o sanatate (aproape) perfecta pana la sfarsit (sigur, excluzand evenimente nefericite de genul accidentelor). Dar lucrurile nu stau deloc asa cum mi-as dori.
Mai este ceva la care ma tot gandesc :  acest mod de a-ti hrani animalul nu il va omori, dar cred ca ii slabeste sistemul imunitar, il predispune la boli degenerative si mai cred ca da si dependenta. Motanelul meu devine foarte irascibil daca nu ii dau la fiecare doua zile cate o conserva.
Prin urmare, logica si inima imi spun ca cea mai buna solutie ramane acea ciorbica, tocanita pregatite cu drag de noi, 'stapanii' lor si carnita cruda sau branzica de vaci cu galbenus de ou crud.

Mai sunt multe de discutat si pe acest subiect. Eu va doresc voua si animalutelor voastre  HRANATATE !

miercuri, 9 mai 2012

Supa "thai" de nuca de cocos

De curand am avut ocazia sa o cunosc pe Mihaela Gheorghita (http://www.hranavie.eu/), un adevarat "magician" al timpurilor noastre, care a reusit in cateva ore, in cadrul cursului de hrana vie organizat de ea, sa ne induca dorinta de a avea cu adevarat un stil de viata sanatos din punct de vedere nutritional : hrana, respiratie, hidratare si exercitiu fizic.
Mihaela ne-a "gatit" un meniu "raw" de mare exceptie, printre care am degustat si aceasta supa "thai" de nuca de cocos. Personal o gasesc miraculoasa din punct de vedere al gustului si al nutrientilor pe care ii contine. Este atat de buna, incat nu ma mai pot satura facand-o si consumand-o, evident.

Asadar, cu permisiunea Mihaelei, ii redau reteta pe blog si v-o recomand din tot sufletul.

Intai, cateva instructiuni in ce priveste nucile de cocos :

- atentie cand cumparati nuca, verificati sa "sune" apa in ea;
- nuca are trei gauri la un capat; gauriti una dintre ele si scurgeti apa; puteti sa adaugati apa respectiva in blender sau puteti sa o consumati ca atare;
- pentru a obtine miezul de nuca de cocos : o puneti intr-o punga si dati cu ea de pamant :) pana se sparge in mai multe bucatele; ii scoateti coaja lemnoasa si veti ramane cu miezul;


Baza pentru supa :
- lapte de cocos, obtinut prin blenduirea miezului unei nuci de cocos cu aproximativ 1 litru - 1 litru si jumatate de apa; cantitatea de apa variaza in functie de cat de consistenta doriti supa;
- dupa blenduire, se trece supa printr-un saculet din tifon fin sau organza; exista saci speciali pentru obtinerea laptelui din nuci de genul acesta aici :


- rezultatul ar trebui sa arate cam asa :
- laptele obtinut se amesteca din nou in blender cu : o bucatica de 2.5 cm ghimbir; 1 lingura de pudra de curry; ulei de masline; 2-3 catei de usturoi; sucul de la o jumatate de lamaie; putin unt de cocos pentru un gust mai amplificat de nuca de cocos, dar nu este obligatoriu; sare si alte condimente, dupa gust.
Astfel se obtine baza pentru supa :

Pentru a obtine supa propriu-zisa, se amesteca in baza diverse legume tocate :
- ciuperci crude, marinate putin in apa si sare
- avocado;
- ardei;
- rosii;
- ceapa verde;
- patrunjel proaspat toca sau menta proaspata;

Supa este foarte valoroasa din punct de vedere nutritional, in primul rand datorita nucii de cocos. Nuca de cocos reprezinta hrana de baza pentru aproape o treime din populatia globului. Dintre toate produsele ce se pot obtine din nuca de cocos, uleiul de cocos este cel mai valoros, fiind chiar un ulei medicament. Este un ulei bogat in grasimi saturate, motiv pentru care mult timp s-a crezut ca este un ulei nesanatos. Ultimele cercetari in domeniu au demonstrat ca dincolo de clasificarea uleiurilor in functie de saturatia grasimilor, conteaza si tipul moleculei de grasime. In functie de dimensiunea moleculei, acizii grasi din uleiuri se clasifica in : acizi grasi cu lant scurt, medium si lung. In general, uleiurile pe care le consumam sunt de tipul acizi grasi cu lant lung, indiferent ca sunt grasimi saturate sau nesaturate. Acizii grasi cu lant lung sunt mai greu de asimilat de catre organism si prezinta riscul de crestere a colesterolului si bolilor cardio-vasculare.
Insa uleiul de cocos contine acizi grasi cu lant mediu si tocmai de aici deriva efectul de medicament al uleiului de cocos, intrucat acizii grasi cu lant mediu nu cresc colesterolul si protejeaza impotriva bolilor cardio-vasculare.
Uleiul de cocos este folosit cu eficienta maxima si in cosmetica, fiind recomandat pentru hidratarea si catifelarea pielii, prevenirea imbatranirii pielii, reconditionarea parului si multe alte beneficii.
Laptele de nuca de cocos este bogat in minerale (calciu, potasiu, fosfor etc), vitamine (C, B, E), aminoacizi si acizi grasi cu lant mediu. Dintre mineralele continute, ponderea cea mai mare o are potasiul : 263mg/100g, urmat de fosfor cu 100mg/100g. Potasiul este un mineral esential pentru organism, asigurand activitatea electrica la nivelul membranei celulare. Fosforul este de asemenea un  mineral esential, fiind implicat in primul rand in sanatatea oaselor si dintilor.

Alaturi de nuca de cocos, proprietatile nutritionale ale acestei supe sunt amplificate de legumele crude si de mirodeniile folosite (usturoi, curry etc).

Va doresc HRANATATE si va rog sa incercati aceasta minunata supa !

sâmbătă, 5 mai 2012

La multi ani, cu suc verde !

Pentru ca astazi este 'ziua barbatului', am ciocnit si eu cu iubitul meu un pahar de suc verde, racoros, revigorant si bineinteles hranatos.

Despre beneficiile unui suc verde am mai vorbit si in alt articol, dar insist asupra lui pentru ca simt ca nu am prezentat suficient minunatele beneficii ale sucului verde. Cu siguranta ca voi mai avea discutii pe tema miraculosului suc verde.

De data aceasta vreau sa va prezint sucul verde, care difera intr-o anumita masura  de un smoothie verde.

In primul rand, prin stoarcerea legumelor si frunzelor se separa partea fibroasa si se obtine doar seva. Dar prin separararea partii fibroase de seva, se poate consuma o cantitate mai mare de legume si frunze. In mod ideal, pentru o stare de sanatate optima, ar trebui sa consumam cinci portii de vegetale crude pe zi. Din pacate, multi dintre noi consuma intr-o zi maxim doua portii sau chiar nici o portie. Si atunci ne trezim cu lacune grave de vitamine, minerale si ce este mai important : enzime. In general, obisnuim sa ne repezim in suplimentele de genul multivitaminelor si mineralelor. Dar acestea sunt sintetice si greu, deloc sau gresit asimilate de catre organism. Si astfel ajungi de iei un pumn de pastile pe zi, dar carenta tot nu se rezolva.
Prin urmare, consumul vegetalelor sub forma de sucuri, este foarte usor si ne asigura necesarul de vitamine, minerale si enzime.

Asta nu inseamna ca trebuie sa neglijam fibrele. Organismul are foarte mare nevoie de ele, dar nu in cantitatile de care are nevoie de nutrientii din sucuri. Pentru a nu pierde fibrele de care avem nevoie, se poate amesteca o parte din pulpa rezultata, in suc. Trebuie sa avem totusi grija, pentru ca in pulpa se concentreaza cea mai mare parte a pesticidelor si substantelor chimice folosite pentru cresterea vegetalelor. Astfel ca, daca nu avem la dispozitie vegetale bio, mai bine sa renuntam la a amesteca pulpa in suc.
In alt fel, ne putem asigura necesarul de fibre, prin consumul salatelor, rontaitul snacks-urilor din legume (betisoare/rondele de morcovi, telina, patrunjel, pastarnac, sfecla etc.), prin smoothie-uri de tot felul, prin incorporarea in suc a taratelor de psyllium, de exemplu.

O diferenta intre smoothie si suc verde o face si aparatura folosita. Smoothie-ul se proceseaza in blender si practic, toate ingredientele sunt tocate marunt. In cazul unui blender cu o putere mai mica, exista riscul supraincalzirii si distrugerii unei bune parti din nutrienti. Pentru a obtine un smoothie de calitate si nu numai, avem nevoie de un blender performant.
Sucul verde se proceseaza la storcator. Cele mai bune storcatoare sunt cele prin masticare. Eu deocamdata nu am un astfel de storcator electric si folosesc un storcator manual si un storcator prin centrifugare si intentionez sa achizitionez cat mai curand un masticator.
Si storcatoarele prin centrifugare sunt bune, desi exista de asemenea riscul supraincalzirii si distrugerii nutrientilor precum si cel al oxidarii.

Asadar, am curatat ingredientele "minune" : tulpini de telina, castraveti, lamaie si spanac. Am avut doua feluri de spanac : unul gras, frumos si verde inchis si unul mai subtirel, cu frunze late si tije lungi. Asta pentru ca am luat prima oara spanacul mai subtirel si plimbandu-ma mai departe prin piata am gasit si spanacul gras :)).
Se pot pune orice fel de frunze doriti : frunze de morcovi, sfecla, patrunjel, marar, stevie, loboda, varza, ridiche etc. De asemenea, legumele pot varia. Nu exista limite sau interdictii in combinarea vegetalelor leguminoase.



Legumele si lamaia le-am stors la robotul cu centrifuga, iar frunzele le-am dat prin mini-storcatorul manual pe care il vedeti in poza. Astfel au rezultat doua sucuri :

Le-am amestecat si am obtinut minunatia de suc verde din prima poza.
L-am savurat cu inghitituri mici, conform invataturii : "Mancati lichidele si beti mancarea" in sensul ca lichidele trebuiesc clatite prin gura ca si cum le-am mesteca iar mancarea trebuie mestecata atat de bine incat sa ajunga aproape lichida la inghitire.

Asadar, sa ciocnim un pahar de suc verde cu urarea : LA MULTI ANI de ziua barbatului !

Va doresc HRANATATE !




marți, 1 mai 2012

Mic dejun copios de hranatos

Eiiii....dupa atatea mese imbelsugate, sarbatori si zile libere, e bine sa ne "revenim" in ceva mai usor, mai dietetic, daca nu chiar sa recurgem la o cura de detoxifiere.
Si astfel va propun o alternativa hranatoasa la clasicul mic dejun format din sandwich-uri cu unt, cascaval si sunca : ...BRUSCHETTE !

Obisnuim sa asociem painea la orice fel de mancare, fara sa tinem cont de combinarea corecta a mancarurilor. Painea are un continut ridicat de carbohidrati, iar una dintre cele mai frecvente greseli pe care le facem in alimentatie este combinarea proteinelor cu carbohidratii. Digestia proteinelor se realizeaza in stomac, in timp ce digestia carbohidratilor se realizeaza in gura (prin saliva) si in intestinul subtire. Combinand carbohidratii cu proteinele, afectam grav digestia, iar consecintele nu intarzie sa apara : balonare, regurgitatie, eructatie, flatulenta. Procesul este foarte simplu. Sa luam de exemplu un sandwich cu unt, sunca si cascaval. Este o combinatie des intalnita. Din punct de vedere nutritional este o combinare a proteinelor de origine animala cu lipide de origine animala si cu carbohidrati. Muscam prima inghititura din sandwich, analizatorii gustativi isi intra in functiune si stomacul deja incepe sa isi pregateasca terenul. Practic, incepe sa secrete acidul necesar digerarii suncii, untului si cascavalului sau a proteinelor de origine animala. In schimb, bucatica de paine se digera un pic in gura si ar trebui sa treaca repede, repede prin stomac si sa ajunga in intestinul subtire, unde are loc digestia alcalina. Dar lucrul acesta nu se intampla, iar painica noastra asteapta, cam nelinistita as putea spune, in stomac, sa se termine digestia proteinelor de origine animala. In timpul acesta, insa, painea fermenteaza si produce seria de neplaceri descrise mai sus.
Sigur, combinatiile de genul proteine cu carbohidrati le intalnim frecvent si nu numai sub forma unui sandwich: friptura cu cartofi prajiti, friptura cu piure, carnati cu fasole, paste de tot felul cu carne si branza din plin si exemplele pot continua.
Si astfel, traim intr-o permanenta stare de balonare si alte fenomene asemanatoare, asteptand sa se digere proteina ! Iar pentru acea ora sau jumatate de ora cat acordam unei astfel de mese, suferim cateva ore cat dureaza digestia proteinelor.
Pana sa ajung sa intru in lumea fascinanta a nutritiei, eram convinsa ca "somnul de dupa-masa" este o stare normala si benefica organismului. Ei bine....starea de somnolenta pe care o intampinam dupa o astfel de masa este o abatere grava de la normalitate.

Asadar, in loc de sandwich-ul cu sunca si cascaval de dimineata, incercati bruschette-le propuse in continuare.
 Dupa ce am "cules" niste fire de patrunjel, usturoi si cateva rosii cherry (carora le-am scos semintele), m-am apucat de tocat cu ajutorul 'asistentului' meu : cutitul cu lama ceramica. Este ceva extraordinar si vi-l recomand cu caldura.

Intre timp, doua feliute de paine se "bronzau" in cuptor. De indata ce au fost gata, le-am asezonat cu putin ulei de masline, am pus straturile de rosii, patrunjel si usturoi verde, un praf de sare si piper si cateva feliute de maslinute. Am alaturat si o salatica din variate frunze verzi si iata rezultatul final :

Si in timp ce savurez acest mic dejun extraordinar, gandurile imi zboara catre o taverna pe malul marii Mediteranee, undeva intr-un satuc din Italia. Poate imi vor "zbura" in curand si picioarele spre o vacanta intr-acolo :)).

Iar acestea fiind spuse, va doresc HRANATATE !