miercuri, 22 februarie 2012

Reguli antice de hranatate


Dorind a intelege legatura dintre hrana noastra si sanatate (hranatate) si fara a vrea sa tin aici o prelegere religioasa, am gasit in paginile Bibliei multe recomandari privind “hranatatea”, din care voi enumera mai jos cateva percepte referitoare la alimentatia cu adevarat sanatoasa a omului de demult.

Mai concret, referitor la hrana omului, descoperim inca din primele pagini (Facerea – 1,29) : “Si a zis Dumnezeu : Iata, va dau voua toata iarba datatoare de samanta pe fata intregului pamant, si tot pomul purtator de rod cu samanta de pom intr’insul; acestea va vor fi voua spre hrana”. In acele vremuri, durata medie de viata era de 800 de ani, patriarhul biblic cel mai longeviv, Matusalem, a murit la varsta de 969 de ani !
Omul cade insa in pacatul primordial : mananca din Pomul cunostintei binelui si raului si atunci cunoaste primele emotii negative : teama (“glasul Tau l-am auzit … si m-am temut”), rusinea (descopera ca era gol, se rusineaza de acest fapt si se acopera), neasumarea responsabilitatii (“Femeia pe care mi-ai dat-o…ea mi-a dat din pom”).
Dupa potop, se ingaduie omului sa foloseasca hrana de origine animala (carnea) : “Numai carne cu viata ei – sangele – sa nu mancati”. Tot dupa potop, se mentioneaza si introducerea bauturilor alcoolice (vinul) in alimentatie : “Noe a prins a fi lucrator de pamant si a sadit vie”. Ce este interesant de observat : dupa potop, durata medie de viata a omului scade dramatic, pornind de la Sem, care a trait 600 ani si terminand cu Avraam, care a trait 175 de ani !
Sa aiba oare legatura acest fapt cu introducerea in alimentatia omului a carnii si a bauturilor alcoolice ?!
Pornind mai departe, in capitolul 11 din Leviticul, sunt indicate animalele curate si necurate : “Iata animalele pe care le puteti manca, din toate dobitoacele care sunt pe pamant : Puteti manca orice animal cu unghia despicata sau copita despartita in doua si isi rumega mancarea. Dar…nu le veti manca pe acestea :”, iepurele si porcul fiind unele dintre exceptiile mentionate explicit aici, acestea fiind “necurate pentru voi”. “Iata acum vietuitoarele care sunt in apa si din care puteti manca : din toate care au aripi si solzi, fie ca sunt in rauri, in mari sau in balti”, dar… “Toate vietatile din ape, care n’au aripi sau solzi, spurcaciuni sa va fie”. Dintre pasari, strutul este mentionat ca fiind “spurcat”, printre multe alte pasari pe care oricum nu le consumam ca si uz curent. Apoi sunt mentionate ca fiind necurate, toate insectele, cu exceptia lacustelor si insectelor inrudite, toate cele care “misuna pe pamant” (cartita, soarecele, soparla etc), tot ce se “taraste pe pantece” si tot ce “umbla necontenit in patru picioare si cele cu picioare multe ce se tarasc pe pamant”.


Multi dintre noi consumam carne de porc, de iepure, fructe de mare si…mai de moda noua, carne de strut. Habar nu am avut ca acestea sunt cunoscute inca din vechile timpuri ca fiind toxice pentru consumul omului. Haideti sa le evaluam pe fiecare prin prisma cunostintelor actuale.

Despre carnea de porc, stim cu totii ca nu este tocmai benefica pentru consum. Totusi, la primul search pe google, aflam ca este o sursa minunata de proteine (de gradul I, bineinteles) precum si o sursa buna de vitamine si minerale necesare unui organism “sanatos”. Dar…nu se mentioneaza ca prin gatire, se pierd toti acesti factori nutritivi si se formeaza compusi daunatori organismului (peroxizii, de exemplu) si totusi carnea de porc nu poate fi consumata negatita, fiind purtatoare de paraziti si boli letale. Sigur, are si un continut ridicat de grasimi (saturate si mononesaturate si putine polinesaturate) – cea mai “slaba” carne de porc avand un continut de 6g grasimi la 100g carne. Daca avem si obiceiul de gati carnea cu ulei/unt/untura/smantana etc, atunci nu numai ca discutam despre o proasta combinare a alimentelor, dar si despre un continut mult mai ridicat de grasimi. Sa nu uitam si ca, in zilele noastre, odata cu carnea ingeram si medicamentele, antibioticele, hormonii si cam toate chimicalele care au fost administrate bietului animal pe parcursul scurtei sale vieti.
Desigur, in vremurile din vechime, simpla observatie a comportamentului porcului – acela de “gunoier” ce “curata” absolut tot, mancand chiar si vegetale putrezite, excremente, viermi, mortaciuni (astazi, saracul porc pe care il gasim prin supermarket este mai “curat” pentru ca mananca doar hrana furajera chimizata). Ar mai fi si alte motive : de exemplu, porcul nu transpira, iar toxinele raman in corpul sau. Mai mult decat atat, se pare ca grasimea de porc nu este supusa procesului de hidroliza (procesul prin care organismul transforma grasimea animala in grasime umana) ci ramane stocata in organismul uman sub forma de …  ei bine, da : grasime de porc !
Asadar, chiar daca porcii zilelor noastre nu se hranesc cu ce vor ei, ci cu hrana furajera plina de adaosuri  – eu nu pot sa nu ma intreb retoric : Ce se intampla cu hormonii, chimicalele, antibioticele etc. daca porcul nu le elimina ?! Unde ajung toate acestea ?!......probabil ca ati ghicit deja.

Referitor la carnea de iepure, argumentele cred ca raman doar de natura istorica si anume : iepurele este purtator de o boala numita “febra iepureasca”, iar consumul doar al carnii de iepure conduce la deces, intrucat carnea este lipsita de acizi grasi esentiali. Oricum, nu cunosc multi consumatori de carne de iepure.

Pentru carnea de strut, in afara faptului ca este o carne rosie (iar consumul de carne rosie se pare conduce la un risc crescut de boli cardiovasculare si canceroase), nu gasesc argumente valabile contra consumului sau. Se pare ca este o mai buna alternativa la carnea de vita.

Si usor, usor – am ajuns la acele vietati din ape care nu au solzi sau aripi….. Sa fie vorba oare despre delicioasele fructe de mare ? Despre fructele de mare, am aflat recent ca sunt foarte toxice, ca si porcul sunt “gunoierii” oceanelor si marilor, desi contin omega3 – au un continut ridicat de metale grele (ex.: mercur), cresc riscul de dezvolta boli canceroase. Dincolo de faptul ca este dovedita stiintific toxicitatea fructelor de mare si se regasesc si pe lista alimentelor nerecomandate din Biblie – nu inteleg si nu am inteles de ce unii oameni considera ca sunt alimente consumabile in perioadele de post religios?!

Am sa ma opresc aici cu analiza indicatiilor biblice, nu inainte de a reveni la definitia “hranatatii” : hrana adusa intregii noastre fiinte. Revin la aceasta definitie intrucat, trebuie sa mentionez si punctul de vedere al spiritualitatii : consumul de carne scade vibratia si ne indeparteaza de starea de armonie. De ce ? Pentru ca, odata cu proteinele, vitaminele, nutrientii, antibioticele, hormonii de crestere, toxinele etc.si restul continutului fizic al carnii, ingeram si teama, frica, sentimentele si emotiile negative pe care le inregistreaza animalul inainte de moarte. In acest sens, exista pe net numeroase articole si filmulete ce ne aduc dovezi. Se pare ca, inainte de a muri, animalul elibereaza o toxina, un hormon al fricii – pe care nici o metoda de gatire nu o poate neutraliza si care ajunge direct in sangele nostru si implicit in corpurile subtile ale noastre. Si ne intrebam si nu intelegem…de unde avem atatea frici, temeri, stres, nervozitate, gandire negativa ?! Poate sa fie si acesta un raspuns, cu atat mai mult cu cat, constient sau nu, cu totii stim cum sunt animalele crescute, in ce conditii si cum sunt ele ucise.

Nu sunt contra consumului de carne si chiar recomand celor ce renunta la carne sa isi gaseasca surse alternative de vitamina B12, dar eu insami am renuntat la a mai consuma carne (desi nu am exclus-o inca in totalitate, incerc sa consum doar odata pe saptamana, doar carne de curcan de tara sau peste si doar in afara posturilor religioase). Trebuie sa remarc faptul ca reducerea drastica a consumului de carne, precum si trecerea la un regim echilibrat compus din doua mese raw-vegan (cruda-vegetariana) si o masa gatita – a insemnat pentru mine cresterea vibratiei si o stare de bine … sau de “hranatate” cum o numesc eu.

Va doresc multa HRANATATE !






4 comentarii:

  1. nu cred ca oamenii traiau peste 100 de ani indiferent de alimentatia pe care o aveau, o simpla epidemie de gripa facea ravagii. de asemenea nu-s de acord cu varianta ortodoxa a postului si mai bine nu-l mai ti daca ti se pare dificil, iar in perioada acestuia fumezi, bei sau injuri.

    RăspundețiȘtergere
  2. Poate ca timpul se masura altfel... Insa, este de necontestat faptul ca si in zilele noastre exista populatii intregi ale globului extrem de longevive, chiar peste 100 de ani, care ajung la aceste "recorduri" datorita stilului de viata si in principal, nutritiei sanatoase.
    Referitor la post, sunt de acord ca mai bine nu tii post daca o faci fortat sau fara a tine cont si de spiritualitate.

    RăspundețiȘtergere
  3. nu contest ca in zilele noastre nu se poate ajunge la o varsta destul de inaintata, dar pe langa alimentatie,stil de viata, conteaza mediul in care traiesti. acele populatii de care spuneai, nu cred ca au ajuns la asemenea varste traind intr-un mediu urban, industrializat si fiind supuse zilnic la stres. majoritatea consumand zilnic foarte putine alimente, neprocesate indstrial.
    postul este benefic organismului, dar poate fi tinut oricand simti nevoia, nu neaparat in preajma sarbatorilor religioase.
    oare ce s-ar intampla daca toti locuitorii planetei ar ajunge la 100 de ani?

    RăspundețiȘtergere
  4. Evident ca stresul este un factor primordial. Practic, stresul semnifica un dezechilibru la nivel psiho-emotional, care mai tarziu se manifesta intr-o boala fizica.
    Nu stiu unde am ajunge daca am trai cu totii 100 de ani, dar indiferent de longevitate, de ce sa alegi sa traiesti bolnav cand poti sa traiesti sanatos ?
    O simpla schimbare in stilul de viata conteaza. Recastigarea echilibrului prin nutritie, prin practici energetice, prin cure de detoxifiere si multe alte metode usor de aplicat in viata de zi cu zi, conduce la eliminarea stresului, a gandurilor si a emotiilor negative si, implicit, la cresterea calitatii vietii, daca nu si a duratei de viata.

    RăspundețiȘtergere