sâmbătă, 14 aprilie 2012

Masa de Paste

Duminica aceasta, crestinii ortodocsi sarbatoresc invierea lui Iisus Hristos. Pentru unii aceasta zi vine dupa o perioada de post de sapte saptamani (iarasi, magica cifra 7, pentru care am sa fac un articol separat). Mai sunt si unii care au tinut post 'negru' fie in Saptamana Luminata, fie in Vinerea Mare.
Maine insa, urmeaza a se intinde masa mare cu "de toate" a Pastelui : oua, branza, friptura, drob, ciorba, sarmalute, cozonac si pasca si multe alte bucate bogate.
Ce ne facem cu cei care vin dupa aceasta lunga perioada de abtinere sau chiar cu cei care nu au tinut post ?
Este bine ca dupa orice fel de post, fie el tinut in scop religios, fie terapeutic si detoxifiere, sa incercam sa iesim treptat, pentru a-i da timp organismului sa se reobisnuiasca cu proteinele si lipidele de origine animala. Aceasta trecere se face treptat, in cantitati limitate si folosind combinatiile alimentare corecte.
Tentatia este mare, dar si efectele unui eventual exces sunt la fel de mari : indigestii, pancreatite, crize biliare, gastroenterite.
Pentru unii mai pofticiosi este greu sa iasa din post si sa se abtina in continuare de la mancare. Pentru acestia, le recomand ca masa de Paste sa fie in primul rand insotita de multe salate de toate felurile.
Puneti in salata toate verdeturile posibile : salata verde, spanac, castraveti, marar, patrunjel, ridichi (cu tot cu frunze), ceapa si usturoi verde, leurda si untisor. Incercati sa asociati oul si branza cu ridichi, ceapa si usturoi verde si castraveti in loc de paine. Cu cat mai putina paine veti manca, cu atat mai bine !
In loc de maioneza, folositi un sos usor din iaurt, usturoi verde si castraveti.
Renuntati in a asocia friptura la cuptor cu cartofi. Copti, fierti, prajiti sau piure, indiferent de modul in care ei sunt gatiti, este cea mai proasta combinatie alimentara, daca ii alaturam fripturii. In schimb, uniti in farfurie friptura cu salata. Si nu uitati  : fara paine  :-) ! (am mai spus-o: painea este un aliment in sine si nu ar trebui combinat cu alte feluri de mancare in afara vegetalelor)
Ciorba este un moft national. Daca va uitati in meniurile "vecinilor" o sa gasiti 2-3 feluri de ciorba sau supa crema. Noi stim sa facem multe feluri si combinam ciorba cu multa paine, cu smantana si mai rau de atat, cu un al doilea fel, chiar si cu al treilea sau in cazul meselor sarbatoresti, cu mai multe feluri. Sfatul meu e sa considerati ciorba tot ca pe un meniu complet si nu ca pe felul I.
Apa nu se bea in timpul, inaintea sau imediat dupa masa. Asteptati cel putin o jumatate de ora pentru a bea apa dupa masa. In orice caz, renuntati la bauturile carbogazoase, indiferent ca ar fi apa sau sucuri etc. Nici asa zisele sucuri "naturale"gen nectar care contin conservanti indulcitori si arome nu sunt o fericita alegere.
Incercati sa beti cafeaua inainte de masa - ajuta la digestie si are efect de medicament.
De asemenea, fructele se vor consuma fie pe stomacul gol, fie la cateva ore dupa masa.
In goana dupa cumparaturile pentru Paste, dati o fuga si pe la magazinele naturiste si aprovizionati-va cu ceaiuri de papadie, armurariu, anghinare si cu silimarina. Ceaiurile si silimarina vor sustine, detoxifia si reface ficatul dupa aceasta perioada.
Si nu uitati de smoothie-urile verzi.
Masa de Paste este un prilej de reunire cu familia, de bucurie alaturi de cei dragi. Incercati sa spuneti o rugaciune de multumire inainte si dupa aceasta masa imparateasca.

 Acestea fiind spuse, va doresc Sarbatori Pascale fericite care sa va aduca lumina, liniste si pace in casa si in suflet ! Si nu in ultimul rand : HRANATATE !



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu