marți, 1 mai 2012

Mic dejun copios de hranatos

Eiiii....dupa atatea mese imbelsugate, sarbatori si zile libere, e bine sa ne "revenim" in ceva mai usor, mai dietetic, daca nu chiar sa recurgem la o cura de detoxifiere.
Si astfel va propun o alternativa hranatoasa la clasicul mic dejun format din sandwich-uri cu unt, cascaval si sunca : ...BRUSCHETTE !

Obisnuim sa asociem painea la orice fel de mancare, fara sa tinem cont de combinarea corecta a mancarurilor. Painea are un continut ridicat de carbohidrati, iar una dintre cele mai frecvente greseli pe care le facem in alimentatie este combinarea proteinelor cu carbohidratii. Digestia proteinelor se realizeaza in stomac, in timp ce digestia carbohidratilor se realizeaza in gura (prin saliva) si in intestinul subtire. Combinand carbohidratii cu proteinele, afectam grav digestia, iar consecintele nu intarzie sa apara : balonare, regurgitatie, eructatie, flatulenta. Procesul este foarte simplu. Sa luam de exemplu un sandwich cu unt, sunca si cascaval. Este o combinatie des intalnita. Din punct de vedere nutritional este o combinare a proteinelor de origine animala cu lipide de origine animala si cu carbohidrati. Muscam prima inghititura din sandwich, analizatorii gustativi isi intra in functiune si stomacul deja incepe sa isi pregateasca terenul. Practic, incepe sa secrete acidul necesar digerarii suncii, untului si cascavalului sau a proteinelor de origine animala. In schimb, bucatica de paine se digera un pic in gura si ar trebui sa treaca repede, repede prin stomac si sa ajunga in intestinul subtire, unde are loc digestia alcalina. Dar lucrul acesta nu se intampla, iar painica noastra asteapta, cam nelinistita as putea spune, in stomac, sa se termine digestia proteinelor de origine animala. In timpul acesta, insa, painea fermenteaza si produce seria de neplaceri descrise mai sus.
Sigur, combinatiile de genul proteine cu carbohidrati le intalnim frecvent si nu numai sub forma unui sandwich: friptura cu cartofi prajiti, friptura cu piure, carnati cu fasole, paste de tot felul cu carne si branza din plin si exemplele pot continua.
Si astfel, traim intr-o permanenta stare de balonare si alte fenomene asemanatoare, asteptand sa se digere proteina ! Iar pentru acea ora sau jumatate de ora cat acordam unei astfel de mese, suferim cateva ore cat dureaza digestia proteinelor.
Pana sa ajung sa intru in lumea fascinanta a nutritiei, eram convinsa ca "somnul de dupa-masa" este o stare normala si benefica organismului. Ei bine....starea de somnolenta pe care o intampinam dupa o astfel de masa este o abatere grava de la normalitate.

Asadar, in loc de sandwich-ul cu sunca si cascaval de dimineata, incercati bruschette-le propuse in continuare.
 Dupa ce am "cules" niste fire de patrunjel, usturoi si cateva rosii cherry (carora le-am scos semintele), m-am apucat de tocat cu ajutorul 'asistentului' meu : cutitul cu lama ceramica. Este ceva extraordinar si vi-l recomand cu caldura.

Intre timp, doua feliute de paine se "bronzau" in cuptor. De indata ce au fost gata, le-am asezonat cu putin ulei de masline, am pus straturile de rosii, patrunjel si usturoi verde, un praf de sare si piper si cateva feliute de maslinute. Am alaturat si o salatica din variate frunze verzi si iata rezultatul final :

Si in timp ce savurez acest mic dejun extraordinar, gandurile imi zboara catre o taverna pe malul marii Mediteranee, undeva intr-un satuc din Italia. Poate imi vor "zbura" in curand si picioarele spre o vacanta intr-acolo :)).

Iar acestea fiind spuse, va doresc HRANATATE !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu