joi, 29 martie 2012

URZEALA URZICILOR

Ca ciupercile dupa ploaie, au aparut si urzicile odata cu primavara. Si odata cu ele toate minunatiile primaverii : leurda, untisorul, stevia, loboda, spanacul, salata, ridichile, usturoiul, ceapa verde si multe multe altele.
Asa ca mi-am luat si eu picioarele ''la spinare'' si am purces in piata la urzici si verzituri.
Mi-am promis inca de prin ianuarie ca am sa mananc in fiecare zi urzici si incerc sa ma tin de promisiune. E mai greu cu curatatul, dar merita din plin efortul.
Asadar, am curatat o oala de urzici si le-am spalat bine in mai multe ape. Am pus mai inainte o oala cu apa la fiert, iar cand a fiert apa am aruncat in oala urzicile si le-am lasat sa mai fiarba inca vreo 10 minute, pana s-au inmuiat.

Am strecurat urzicile si le-am tocat bine de tot (ca pe vinete) cu tocator de lemn, pana cand s-au facut ca o pasta. Zeama am pastrat-o pentru mai tarziu.
Separat, am tocat o ceapa si am calit-o in oala. Am adaugat urzicile tocate si vreo trei-patru linguri de malai si le-am frecat bine de tot, adaugand treptat cam doua cesti de zeama din zeama ramasa, sare si piper - pana am obtinut un fel de piure.
Intre timp, am tocat marunt o legatura de leurda :
Am pus mare parte din leurda tocata peste piureul de urzici si am lasat gusturile sa se ''imprumute'' unul pe altul. 
Pana s-a racit mancarea, am facut o mamaliguta si am preparat o salata verde cu  frunze de salata, frunze de ridichi, frunze de untisor, ridichi si restul de leurda tocata, ulei de masline, zeama de la jumatate de lamaie, putin otet balsamic, sare si piper.
Iar aceasta a fost minunatia de mancare obtinuta :

Mai tarziu, am baut si o cana din zeama de urzici ramasa (YUMMY).

URZICILE, LEURDA si UNTISORUL sunt un cadou neasteptat de HRANATOS pe care ni-l face MAMA NATURA prin intermediul generoaselor paduri.

URZICILE sunt un aliment medicament. Sunt recunoscute ca fiind un foarte bun detoxifiant al organismului si   proprietatile nu se opresc aici. Urzica are un continut bogat de vitamine (A, C, K, B1, B5), minerale (bor, calciu, magneziu, fosfor, seleniu, cupru, fier, brom, potasiu), aminoacizi si multi alti nutrienti extrem de necesari organismului. Urzica ajuta sistemul circulator, digestiv, endocrin, imunitar, nervos si excretor. Planta are efect diuretic, contribuind la eliminarea acidului uric si ureei din organism. Consumul de urzici combate anemia, energizeaza si vitalizeaza organismul, fluidizeaza sangele, regleaza echilibrul hormonal. Ca multe alte plante, urzica are proprietati benefice si pentru frumusete : contribuie la cresterea parului, intarirea radacinii firului de par, precum si la ingrosarea firului de par subtire. Este bine ca in ultima apa de clatire sa se puna zeama in care au fiert urzicile (din acest motiv, eu pun sarea la sfarsit in aceasta mancare, pentru a nu afecta aceasta zeama). De asemenea, cura de urzici ajuta la eliminarea celulitei. 
O cura de urzici se tine consumand cat mai multe portii - eu vreau sa o tin consumand zilnic o portie de urzici  - sub diverse forme : mancare de urzici, ciorba de urzici, salata de urzici, suc de urzici etc. Zeama ce ramane in urma fierberii urzicilor este foarte buna de baut si de clatit pe par.
Urzicile se consuma pana la inflorire sau conform traditiei populare pana in ziua de Sfantul Gheorghe. Dupa aceasta perioada, continutul de acid formic devine prea puternic pentru organism.
In cazul unui consum prelungit al urzicilor, exista riscul producerii unui dezechilibru electrolitic. Lauzele nu ar trebui sa consume urzici. De asemenea femeile gravide, intrucat se pare ca produc contractii uterine. Oricum, cred sincer ca cel putin o portie de urzici pe saptamana, constituie un beneficiu imens pe care il poti face organismului.

LEURDA sau usturoiul salbatic este o alta minune naturala, un adevarat leac al naturii. Strivite in mana, frunzele emana miros de usturoi, continutul lor nutritiv fiind asemanator cu al usturoiului, dar efectul benefic este mult mai puternic. In primul rand, leurda contribuie la detoxifierea organismului, consumul de leurda avand rol depurativ, prin efectul de curatare a sangelui, a ficatului, stomacului si intestinelor. Leurda poate fi consumata sub forma de salata, in asociere cu alte frunze : urzici, spanac, patrunjel, salata verde si sub forma de suc. Leurda mai este cunoscuta si sub denumirea de "usturoiul ursului", pentru simplul motiv ca este o planta foarte cautata de ursii care ies din hibernare. Se recomanda asocierea dintre o cura de urzici cu una de leurda. 

UNTISORUL este o planta cu frunze mici, rotunde, carnoase. Are un continut ridicat de vitamina C, dar si multe alte vitamine, minerale si fitonutrienti. Proprietatile sale sunt remarcabile in ceea ce priveste curatarea sangelui si ficatului, combaterea anemiei, eliminarea toxinelor, reglarea tensiunii arteriale, reducerea colesterolului. Se spune despre untisor ca ar fi "sotul" leurdei, asa ca o salata de untisor cu leurda, spanac, salata sau alte frunze minunate nu poate fi decat ceva extrem de benefic organismului. Se pare ca dupa inflorire, untisorul devine toxic, asa ca atentie de unde il cumparati sau cand il culegeti.

Asadar....cam asta ar fi ''URZEALA URZICILOR'' : acestea s-au adunat la un loc cu leurda, cu untisorul, cu spanacul, cu salata, patrunjelul, cu multe alte verzituri si au venit sa ne ajute sa iesim cu bine din iarna, sa ne regeneram si sa 'renastem' alaturi de mama natura odata cu venirea primaverii. 

Va doresc o primavara hranatoasa !

luni, 19 martie 2012

Doamna "Raceala"

Eiiii...cum a dat un pic coltul ierbii si a inceput sa se trezeasca natura la viata au aparut si racelile de primavara.
Ce este raceala ? Fizic se manifesta prin dureri de gat, dureri de cap, stari febrile, scurgeri nazale, dureri de muschi si in general, o stare "proasta".
Asa eram eu ieri dimineata. Intr-un fel m-am bucurat, pentru ca raceala este o reactie de curatare a organismului, care incearca sa scape de toxinele acumulate. Pe de alta parte, intrucat vroiam sa dau o fuga pana la padure sa ma bucur de viorele, imi parea rau ca nu ma simteam bine sa fac ce mi-am propus.
Dar, ca prin minune, dupa ce am baut smoothie-ul verde imbunatatit si cu putin suc de iarba de grau, mi-am revenit substantial. Probabil ca vitaminele si-au spus cuvantul pentru ca imediat am simtit diferenta.
Asadar...am purces la cules de viorele impreuna cu beagle-ita mea Leia :

Spre seara, doamna Raceala a inceput iar sa imi dea tarcoale. Am auzit un sfat : "bea un Theraflu", dar eu, proaspata absolventa a unui curs de fitoterapie, mi-am scos "ajutoarele" din dulap si le-am pus la treaba :
- echinaceea cu vitamina C;
- aspirina naturala din coaja de salcie;
- ceai de salvie si soc;
- o baie cu sare naturala si ulei esential de eucalipt;
- o frectie cu otet, spirt si cateva aspirine naturale din coaja de salcie pisate;
- tinctura de propolis amestecata cu miere si lamaie;
- m-am uns pe nas si buze (pentru ca se iritasera de la atata suflat) cu crema de galbenele si propolis;
Si uite asa i-am spus la revedere doamnei Raceala.
Fara sa ma intoxic cu Theraflu, Panadol, Nurofen sau alte si alte medicamente de sinteza pe care va recomand sa le cititi prospectul si sa vedeti ce contin (la fel cum ar trebui sa citim etichetele de pe alimente).
Dar nu ar fi asta singura problema - continutul lor- ci faptul ca obisnuim sa 'ingropam" din fasa cu 'medicamente'  orice simptom prin care organismul se vindeca singur. Raceala nu este altceva decat o manifestare de curatare a organismului. Pai daca noi oprim toxinele sa iasa pe unde stiu ele sa iasa (nas, gura, piele) ce facem ?  Ramanem cu ele in corp ? Picaturile de nas opresc intr-adevar curgerea nasului, dar ce se intampla cu toate acele toxine ?! Febra scade daca luam un Theraflu sau altceva, dar de ce sa consideram febra ca fiind ceva rau si sa nu vedem ca aceasta este reactia de aparare si curatare a organismului ?!
Si mai e ceva : orice "boala acuta" sau criza de vindecare a organismului pe care nu o lasam sa se manifeste si aruncam in ea cu antibiotice, ibuprofene sau cate si mai cate, se transforma mai tarziu intr-o boala mai grava si atunci ne intrebam de unde ni se trag bolile cronice. 
Sigur, este bine sa "ajutam " organismul sa se vindece cu leacurile naturale, pentru ca acestea sunt recunoscute de organism si nu au efecte adverse, consumate cu masura si in dozele optime. 

In final, va doresc HRANATATE !

duminică, 18 martie 2012

Si am zis : VERDE, STOP !

Multasteptatul moment al verdeturilor bate la usa si cum nu ma mai saturam uitandu-ma cum creste grausorul meu, mi-am adus aminte de un joc fascinant : VERDE, STOP!
Tin minte cum era musai sa porti in buzunar o frunza, un fir de iarba, ceva verde oricum, pe care il aratam cu satisfactie cand cineva imi spunea : VERDE, STOP! Nu mai stiu exact care era "pedeapsa" daca nu aveai ceva verde la tine si erai prins, dar trebuie sa fi fost o miza importanta pentru ca eram foarte preocupata sa imi umplu buzunarele de frunze. Si cum nu am ochii verzi ......ma foloseam de verdele crud al naturii ca sa nu fiu "prinsa".

In noianul amintirilor din copilarie, am inceput sa blenduiesc frunze si verzituri. Am pus la un loc :

- 1 mar verde :) ;
- o tulpina de telina cu frunze cu tot;
- cateva frunze de spanac;
- cateva frunze de patrunjel;
- o bucatica de castravete;
- o lingura de polen;

Le-am pus frumos in blender, am turnat si apa si am inceput sa le amestec bine, bine :


Iar "rezultatul" a fost neasteptat de gustos si HRANATOS, evident :


Un smoothie verde, debordand de energie si vitalitate, in care am stors si o jumatate de lamaie pentru ca, dincolo de gustul bun pe care il da bauturii, lamaia are proprietatea de a potenta absorbtia fierului din spanac si de a impiedica oxidarea.

Este incredibil de bun si sanatos un astfel de smoothie verde, baut pe stomacul gol, cam cu o jumatate de ora inainte de micul dejun. Frunzele verzi merg in combinatie cu orice fructe si astfel se pot face numeroase bauturi diferite.Se pot folosi orice fel de frunze : spanac, salata, patrunjel, marar, morcov, gulie, sfecla, varza, papadie si cate si mai cate, doar imaginatie sa fie.

Beneficiile unei cure cu astfel de smoothie-uri sunt multiple :
- detoxifiere;
- intarirea imunitatii;
- energizare;
- multe vitamine si minerale de care avem atat de multa nevoie dupa iarna si mai ales...enzime foarte benefice            organismului pe care ni le procuram doar din cruditati.

In plus, daca bem astfel de smoothie-uri, nu mai putem fi "prinsi" la VERDE, STOP!


HRANATATE voua, tuturor!





marți, 13 martie 2012

Smoothie "Cho-Co-Co"

Cu gust delicios de ciocolata cu rom, dar intr-o varianta mult mai hranatoasa, acest smoothie de weekend, extrem de fin, ne face sa ne indragostim de el la prima degustare. Face parte din gama  deliciilor la care iti doresti sa revii iar si iar.

Asadar am pus la un loc :
- 2 mere;
- 2 banane;
- 2 linguri de nuca de cocos razuita;
- 2 linguri de faina de roscove;
- cateva curmale (eu am pus mai multe pentru ca mi-am dorit sa fie dulce, dulce, dulce si asa a si iesit)

Dupa ce le-am blenduit bine de tot, l-am obtinut si pe... "Cho-Co-Co", pe care l-am savurat cu inghitituri mici pentru a beneficia la maxim de senzatiile oferite :



Si asa am descoperit  proprietatile nebanuite de mine ale fainii de roscove, un inlocuitor minunat al pudrei de cacao. Sincera sa fiu, habar nu am avut ca pastaile lungi si maro,  pe care le-am vazut de atatea ori prin parc, sunt roscovele ale caror seminte sunt atat de sanatoase si delicioase. Dar, asta e, omul cat traieste invata.

Roscova este un aliment alcalin, in timp ce cacaoa induce aciditate in organism. Roscova este o sursa importanta de calciu pentru organism spre diferenta de cacao, care fiind un aliment acid, elimina calciul.
Are un potential anti-oxidant foarte mare. Nu are nevoie de indulcitor, gustul sau fiind natural dulce, in timp ce cacaoa are un gust amar. Nu are efect excitant si iritant cum are cacaoa din cauza continutului de cofeina. Din acest motiv, roscova este mult mai indicata copiilor decat cacaoa. Nu contine gluten, deci este recomandata celor suferinzi de boala celiaca. Are efecte antidiareice si proprietati de eliminare a toxinelor din organism.

Mie mi-a placut muuult acest smoothie hranatos si ... cred totusi ca da "dependenta"  :-)  pentru ca m-am trezit intr-o zi cu gandul la el si abia am asteptat sa-l fac din nou.

Vi-l recomand cu drag si va doresc HRANATATE !

miercuri, 7 martie 2012

Salata "EVANTAI DE HRANATATE"

In cautarile mele internaute pentru a mai gasi retete sanatoase si hranitoare, am dat peste aceasta minunata salata ce satisface aproape toate gusturile : dulce, amar, acru.
Este o salata benefica pentru cei ce isi doresc o masa plina de nutrienti, bogata in anti-oxidanti. Din punctul meu de vedere face parte dintre acele "super-foods". Combinatia de ingrediente fac din aceasta salata un adevarat medicament natural.
Asadar, o salata imbietoare si extrem de gustoasa, dar mai ales HRANATOASA pe care v-o recomand din toata inima.

Salata :

- 2 andive taiate felii subtiri;
- 1 mar taiat cubulete;
- 1 ceasca de samburi de rodie;
- 1 ceasca de nuci tocate;
- sucul de la 1/2 lamaie;

Se amesteca toate ingredientele de mai sus; sucul de lamaie se toarna imediat peste andive pentru a evita oxidarea acestora. Am constatat de foarte multe ori ca secretul unei salate perfecte sta intr-o amestecare cat mai buna a componentelor.

Vinaigrette :

- sucul de la 1/2 lamaie;
- 1/4 ceasca de otet de mere;
- 1 lingura de miere sau sirop de artar sau de agave (eu prefer mierea);
- 1/2 ceasca de ulei de masline presat la rece;
- 1 ceapa mica (esalot) tocata foarte marunt (am gasit in piata niste cepe mici rosii - o minunatie);
- 1 lingurita de mustar, daca se poate natural 100% (ca o mare consumatoare de mustar ce sunt, am citit in ultimul timp etichetele de pe toate borcanele de mustar pe care le aveam in frigider si .....m-am vazut nevoita sa le arunc pe toate. Le-am inlocuit cu un mustar excelent si 100% natural);
- sare si piper;



Se amesteca toate ingredientele - de preferat intr-un blender, cu exceptia cepei - pana se formeaza un sos ingrosat. Eu le-am amesteca bine (ca pe maioneza) intr-un castronel .

Se toarna sosul peste salata si se amesteca cu seriozitate :).

Si iata si rezultatul final :

Nu am cuvinte sa descriu cat este de gustoasa aceasta salata. Faptul ca imbina atat de fin gusturile, mi se pare minunat. Dupa cum sunt localizate papilele gustative, vom percepe intai gustul dulce, apoi gustul acru ca in final sa ajungem si la gustul amarui. Dar, dincolo de acest adevarat evantai de senzatii, ma fascineaza multitudinea nutrientilor din salata.

ANDIVELE sunt specii de cicoare, cultivate la intuneric, in pivnite speciale. Sunt energizante si remineralizante cu proprietati depurative, diuretice si laxative. Gustul lor amarui recomanda automat andivele in bolile de ficat si vezica biliara, dar ele sunt si un bun medicament pentru bolile de inima, diabet, ulcer, gastrita si chiar pentru imbunatatirea acuitatii vizuale. Se pare specialistii au descoperit in andive si proprietati citostatice, impotriva inmultirii celulelor canceroase. Sunt bogate in saruri minerale (calciu, fier, potasiu, fosfor, mangan si magneziu), in vitamine (A, C, E, B1, B2, K, P), fibre vegetale si aminoacizi esentiali. O cana de andive contine 300 mg de magneziu, mineral esential in fiziologia organismului, cunoscut ca fiind mineralul anti-stres. Pozele sunt facute mai demult, dar ieri am gasit in piata andive romanesti. Sigur, nu sunt la fel de aratoase si perfecte ca cele din supermarket, dar sunt convinsa ca tocmai acest lucru le face mai pline de nutrienti si lipsite de chimicale sau radiatii. 

RODIA este un simbol al fertilitatii si feminitatii datorita numeroaselor seminte pe care le contine. Semintele de rodie sunt o sursa bogata de vitamina C, fiind astfel recomandate in cresterea imunitatii organismului. De asemenea, rodia este bogata in antioxidanti, din acest punct de vedere fiind asemanatoare cu vinul rosu sau ceaiul verde. Sunt folosite cu succes si in cosmetica, avand proprietati hidratante si de refacere a celulelor.
Cremele anti-imbatranire pe baza de extract de rodie sunt foarte eficiente.
Pentru o curatare usoara si rapida a rodiei, va recomand sa o crestati in patru si sa o desfaceti intr-un vas cu apa. Semintele vor cadea la fundul apei si astfel se evita stropirea si patarea hainelor, mainilor sau peretilor.

Cand consum NUCI ma gandesc automat ca imi hranesc creierul. La fel ca si creierul nostru, miezul de nuca este invelit intr-o coaja dura. Forma miezului de nuca este similara formei creierului, iar continutul lor bogat de zinc le recomanda celor slabiti, astenici, cu tulburari ale sistemului nervos. Ajuta la imbunatatirea memoriei si a capacitatii de concentrare. Nucile contin proteine, lipide, vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, C), numeroase minerale (fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier) si fibre. Au proprietati detoxifiante, energizante si viermifuge, in special contra teniazei. Pentru un gust mai bun si o digestie mai adecvata a lor, le puteti hidrata in apa cu o seara inainte. Astfel, veti avea senzatia ca mancati nuci verzi.
Nu trebuie exagerat cu consumul lor, intrucat pot avea efecte adverse de genul durerilor de cap sau spasmelor stomacale.

Despre MAR am mai discutat, dar de dimineata m-am trezit cu un alt gand : "Azi un mar am consumat si de doctor am uitat" :).

In continuare, va doresc HRANATATE si o zi plina de energie !