In cautarile mele internaute pentru a mai gasi retete sanatoase si hranitoare, am dat peste aceasta minunata salata ce satisface aproape toate gusturile : dulce, amar, acru.
Este o salata benefica pentru cei ce isi doresc o masa plina de nutrienti, bogata in anti-oxidanti. Din punctul meu de vedere face parte dintre acele "super-foods". Combinatia de ingrediente fac din aceasta salata un adevarat medicament natural.
Asadar, o salata imbietoare si extrem de gustoasa, dar mai ales HRANATOASA pe care v-o recomand din toata inima.
Salata :
- 2 andive taiate felii subtiri;
- 1 mar taiat cubulete;
- 1 ceasca de samburi de rodie;
- 1 ceasca de nuci tocate;
- sucul de la 1/2 lamaie;
Se amesteca toate ingredientele de mai sus; sucul de lamaie se toarna imediat peste andive pentru a evita oxidarea acestora. Am constatat de foarte multe ori ca secretul unei salate perfecte sta intr-o amestecare cat mai buna a componentelor.
Vinaigrette :
- sucul de la 1/2 lamaie;
- 1/4 ceasca de otet de mere;
- 1 lingura de miere sau sirop de artar sau de agave (eu prefer mierea);
- 1/2 ceasca de ulei de masline presat la rece;
- 1 ceapa mica (esalot) tocata foarte marunt (am gasit in piata niste cepe mici rosii - o minunatie);
- 1 lingurita de mustar, daca se poate natural 100% (ca o mare consumatoare de mustar ce sunt, am citit in ultimul timp etichetele de pe toate borcanele de mustar pe care le aveam in frigider si .....m-am vazut nevoita sa le arunc pe toate. Le-am inlocuit cu un mustar excelent si 100% natural);
- sare si piper;
Se amesteca toate ingredientele - de preferat intr-un blender, cu exceptia cepei - pana se formeaza un sos ingrosat. Eu le-am amesteca bine (ca pe maioneza) intr-un castronel .
Se toarna sosul peste salata si se amesteca cu seriozitate :).
Si iata si rezultatul final :
Nu am cuvinte sa descriu cat este de gustoasa aceasta salata. Faptul ca imbina atat de fin gusturile, mi se pare minunat. Dupa cum sunt localizate papilele gustative, vom percepe intai gustul dulce, apoi gustul acru ca in final sa ajungem si la gustul amarui. Dar, dincolo de acest adevarat evantai de senzatii, ma fascineaza multitudinea nutrientilor din salata.
ANDIVELE sunt specii de cicoare, cultivate la intuneric, in pivnite speciale. Sunt energizante si remineralizante cu proprietati depurative, diuretice si laxative. Gustul lor amarui recomanda automat andivele in bolile de ficat si vezica biliara, dar ele sunt si un bun medicament pentru bolile de inima, diabet, ulcer, gastrita si chiar pentru imbunatatirea acuitatii vizuale. Se pare specialistii au descoperit in andive si proprietati citostatice, impotriva inmultirii celulelor canceroase. Sunt bogate in saruri minerale (calciu, fier, potasiu, fosfor, mangan si magneziu), in vitamine (A, C, E, B1, B2, K, P), fibre vegetale si aminoacizi esentiali. O cana de andive contine 300 mg de magneziu, mineral esential in fiziologia organismului, cunoscut ca fiind mineralul anti-stres. Pozele sunt facute mai demult, dar ieri am gasit in piata andive romanesti. Sigur, nu sunt la fel de aratoase si perfecte ca cele din supermarket, dar sunt convinsa ca tocmai acest lucru le face mai pline de nutrienti si lipsite de chimicale sau radiatii.
RODIA este un simbol al fertilitatii si feminitatii datorita numeroaselor seminte pe care le contine. Semintele de rodie sunt o sursa bogata de vitamina C, fiind astfel recomandate in cresterea imunitatii organismului. De asemenea, rodia este bogata in antioxidanti, din acest punct de vedere fiind asemanatoare cu vinul rosu sau ceaiul verde. Sunt folosite cu succes si in cosmetica, avand proprietati hidratante si de refacere a celulelor.
Cremele anti-imbatranire pe baza de extract de rodie sunt foarte eficiente.
Pentru o curatare usoara si rapida a rodiei, va recomand sa o crestati in patru si sa o desfaceti intr-un vas cu apa. Semintele vor cadea la fundul apei si astfel se evita stropirea si patarea hainelor, mainilor sau peretilor.
Cand consum NUCI ma gandesc automat ca imi hranesc creierul. La fel ca si creierul nostru, miezul de nuca este invelit intr-o coaja dura. Forma miezului de nuca este similara formei creierului, iar continutul lor bogat de zinc le recomanda celor slabiti, astenici, cu tulburari ale sistemului nervos. Ajuta la imbunatatirea memoriei si a capacitatii de concentrare. Nucile contin proteine, lipide, vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, C), numeroase minerale (fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier) si fibre. Au proprietati detoxifiante, energizante si viermifuge, in special contra teniazei. Pentru un gust mai bun si o digestie mai adecvata a lor, le puteti hidrata in apa cu o seara inainte. Astfel, veti avea senzatia ca mancati nuci verzi.
Nu trebuie exagerat cu consumul lor, intrucat pot avea efecte adverse de genul durerilor de cap sau spasmelor stomacale.
Despre MAR am mai discutat, dar de dimineata m-am trezit cu un alt gand : "Azi un mar am consumat si de doctor am uitat" :).
In continuare, va doresc HRANATATE si o zi plina de energie !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu