miercuri, 9 mai 2012

Supa "thai" de nuca de cocos

De curand am avut ocazia sa o cunosc pe Mihaela Gheorghita (http://www.hranavie.eu/), un adevarat "magician" al timpurilor noastre, care a reusit in cateva ore, in cadrul cursului de hrana vie organizat de ea, sa ne induca dorinta de a avea cu adevarat un stil de viata sanatos din punct de vedere nutritional : hrana, respiratie, hidratare si exercitiu fizic.
Mihaela ne-a "gatit" un meniu "raw" de mare exceptie, printre care am degustat si aceasta supa "thai" de nuca de cocos. Personal o gasesc miraculoasa din punct de vedere al gustului si al nutrientilor pe care ii contine. Este atat de buna, incat nu ma mai pot satura facand-o si consumand-o, evident.

Asadar, cu permisiunea Mihaelei, ii redau reteta pe blog si v-o recomand din tot sufletul.

Intai, cateva instructiuni in ce priveste nucile de cocos :

- atentie cand cumparati nuca, verificati sa "sune" apa in ea;
- nuca are trei gauri la un capat; gauriti una dintre ele si scurgeti apa; puteti sa adaugati apa respectiva in blender sau puteti sa o consumati ca atare;
- pentru a obtine miezul de nuca de cocos : o puneti intr-o punga si dati cu ea de pamant :) pana se sparge in mai multe bucatele; ii scoateti coaja lemnoasa si veti ramane cu miezul;


Baza pentru supa :
- lapte de cocos, obtinut prin blenduirea miezului unei nuci de cocos cu aproximativ 1 litru - 1 litru si jumatate de apa; cantitatea de apa variaza in functie de cat de consistenta doriti supa;
- dupa blenduire, se trece supa printr-un saculet din tifon fin sau organza; exista saci speciali pentru obtinerea laptelui din nuci de genul acesta aici :


- rezultatul ar trebui sa arate cam asa :
- laptele obtinut se amesteca din nou in blender cu : o bucatica de 2.5 cm ghimbir; 1 lingura de pudra de curry; ulei de masline; 2-3 catei de usturoi; sucul de la o jumatate de lamaie; putin unt de cocos pentru un gust mai amplificat de nuca de cocos, dar nu este obligatoriu; sare si alte condimente, dupa gust.
Astfel se obtine baza pentru supa :

Pentru a obtine supa propriu-zisa, se amesteca in baza diverse legume tocate :
- ciuperci crude, marinate putin in apa si sare
- avocado;
- ardei;
- rosii;
- ceapa verde;
- patrunjel proaspat toca sau menta proaspata;

Supa este foarte valoroasa din punct de vedere nutritional, in primul rand datorita nucii de cocos. Nuca de cocos reprezinta hrana de baza pentru aproape o treime din populatia globului. Dintre toate produsele ce se pot obtine din nuca de cocos, uleiul de cocos este cel mai valoros, fiind chiar un ulei medicament. Este un ulei bogat in grasimi saturate, motiv pentru care mult timp s-a crezut ca este un ulei nesanatos. Ultimele cercetari in domeniu au demonstrat ca dincolo de clasificarea uleiurilor in functie de saturatia grasimilor, conteaza si tipul moleculei de grasime. In functie de dimensiunea moleculei, acizii grasi din uleiuri se clasifica in : acizi grasi cu lant scurt, medium si lung. In general, uleiurile pe care le consumam sunt de tipul acizi grasi cu lant lung, indiferent ca sunt grasimi saturate sau nesaturate. Acizii grasi cu lant lung sunt mai greu de asimilat de catre organism si prezinta riscul de crestere a colesterolului si bolilor cardio-vasculare.
Insa uleiul de cocos contine acizi grasi cu lant mediu si tocmai de aici deriva efectul de medicament al uleiului de cocos, intrucat acizii grasi cu lant mediu nu cresc colesterolul si protejeaza impotriva bolilor cardio-vasculare.
Uleiul de cocos este folosit cu eficienta maxima si in cosmetica, fiind recomandat pentru hidratarea si catifelarea pielii, prevenirea imbatranirii pielii, reconditionarea parului si multe alte beneficii.
Laptele de nuca de cocos este bogat in minerale (calciu, potasiu, fosfor etc), vitamine (C, B, E), aminoacizi si acizi grasi cu lant mediu. Dintre mineralele continute, ponderea cea mai mare o are potasiul : 263mg/100g, urmat de fosfor cu 100mg/100g. Potasiul este un mineral esential pentru organism, asigurand activitatea electrica la nivelul membranei celulare. Fosforul este de asemenea un  mineral esential, fiind implicat in primul rand in sanatatea oaselor si dintilor.

Alaturi de nuca de cocos, proprietatile nutritionale ale acestei supe sunt amplificate de legumele crude si de mirodeniile folosite (usturoi, curry etc).

Va doresc HRANATATE si va rog sa incercati aceasta minunata supa !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu