luni, 25 iunie 2012

SMOOTHIE-LICIOUS !

Oh, DA ! Un adevarat "DELICIOUS" ! De cand au aparut fructele de vara nu ma mai pot satura de aceste smoothie-uri racoroase si incredibil de bune. Le pot face din orice fruct, dar in principiu pana acum m-am rezumat la capsuni, zmeura si caise sau combinatii din aceste fructe.

Pentru a obtine smoothie-ul avem nevoie de un blender. 

Baza acestor smoothie-uri delicioase o constituie o banana congelata. Pentru a o putea folosi in smoothie asa congelata, trebuie decojita inainte de a fi bagata la congelator.
Peste aceasta banana se pun fructele (aproximativ 500 grame) : caise, zmeura, capsuni. In general este recomandat sa se evite combinarea fructelor dulci (banana) cu cele acide (visine, grepfruit, portocale - fructe acre). De asemenea, pepenele de orice fel (rosu, galben) este recomandat a fi mancat separat de orice alt fruct. 
Urmeaza o lingurita de unt de cocos sau unt de migdale, pentru a-i da bauturii o consistenta cremoasa si pentru a ajuta organismul sa transforme bogatia de provitamina A in vitamina A.
Apoi adaug cam 250 ml de lichid : apa plata sau lapte vegetal (migdale, cocos etc). Nu folosesc lapte de provenienta animala intrucat eu fac parte din acea categorie de oameni care considera ca suntem singura specie ce consuma lapte dupa perioada intarcarii.
In functie de cat de dulci sunt fructele, mai completez cu o lingura de miere de salcam - dar de cele mai multe ori, nu este necesar.

Bananele sunt printre cele mai energizante fructe, asa ca dincolo de faptul ca fructele se consuma cel mai bine dimineata, pe stomacul gol, acest smoothie ne da si imboldul necesar de a o porni spre o noua zi incarcati de energie. Cu cat sunt mai coapte, cu atat sunt mai usor asimilate de organism. Pe langa continutul de vitamine (provitamina A, C, E, B), bananele sunt foarte bogate in potasiu si magneziu, la care se mai adauga si alte minerale esentiale (fosfor, zinc, seleniu).

Zmeura este o adevarata minune a naturii. Este un fruct de o frumusete desavarsita si mai este cunoscut ca fiind "fructul tineretii vesnice", fiind recomandata in multe afectiuni degenerative si chiar si in diabet. Zmeura este bogata in minerale (mangan, magneziu, calciu, zinc, fosfor, potasiu), vitamine (A, B1, B2, D, P si in mod special vitamina C).

Caisele contin cea mai mare cantitate de provitamina A. O singura caisa ne ofera jumatate din doza zilnica recomandata pentru un adult de provitamina A. In plus, aceste fructe sunt bogate in minerale (potasiu, calciu, fosfor, brom, fier, cupru) si alte vitamine (B, C, P, PP). Caisele sunt un adevarat tonic al sistemului nervos, fiind recomandate in astenie, depresii, insomnii, nevroze, stres si oboseala cronica. De asemenea, contribuie la mentinerea echilibrului acido-bazic, avand efect alcalinizant asupra organismului. Sunt recomandate in anemie, avitaminoze, pentru intarirea sistemului imunitar.

La fel ca zmeura, capsunile sunt considerate un tonic excelent al organismului, avand un efect puternic in buna functionare a sistemului nervos. Contin multa vitamina E, vitamine din complexul B, vitaminele A, C, K si PP si minerale (sodiu, potasiu, mangan, cupru, fier, calciu, fosfor, sulf si siliciu), tonificand si remineralizand organismul si incetinand procesul de imbatranire al celulelor. Sunt pe locul 4 dupa mure, afine si zmeura in ceea ce priveste continutul de antioxidanti, rezervandu-si astfel proprietati anti-cancerigene, anti-inflamatorii si anti-neurodegenerative.

Parfumatele piersici nu se lasa nici ele mai prejos. Au un continut bogat de minerale (sodiu, potasiu, calciu, fier, bor) si vitamine (A, B si C), contribuind astfel din plin la vitalizarea organismului. Pentru cei care doresc sa isi refaca ficatul, consumul catorva piersici dimineata, in loc de mic dejun, este mai mult decat recomandat. Intaresc imunitatea, favorizeaza digestia, au proprietati antihelmintice, sunt recomandate in alimentatia persoanelor anemice, ajuta in tratamentul reumatismului, osteoporozei, gastritelor hiperacide, ulcerului gastroduodenal si altor afectiuni.

In ceea ce priveste consumul fructelor, parerile sunt impartite. Unii sustin ca datorita continutului de zaharuri, fructele nu ar fi atat de benefice in anumite afectiuni (diabet, cancer etc). Eu consider ca zaharurile din fructe nu sunt echivalente cu zaharurile sintetice, astfel ca este pacat sa renuntam la multitudinea de nutrienti continuti de fructe. Sunt fructe pe care, in cantitati moderate, pot fi consumate chiar si de diabetici, ajutand la reglarea glicemiei. In plus, unii dintre nutrientii din fructe au proprietati remarcabile anticancerigene care vin si contracareaza eventualul potential negativ al zaharurilor. In orice caz, decat sa consumi o prajitura, o inghetata, o ciocolata sau orice alt dulce cu continut ridicat de zahar sintetic, poti sa iti stingi pofta de dulce prin consumul de fructe. 
Oricum, moderatia este mama intelepciunii, din punctul meu de vedere si in orice trebuie sa existe un echilibru. Deci un consum echilibrat de fructe zilnic nu poate fi decat un ajutor extrem de benefic pentru organism.

Cu adevarat fuctele ajuta la revitalizarea si rejuvenarea organismului, asa ca daca doriti sa straluciti la propriu, va recomand sa consumati zilnic un smoothie-licious HRANATOS !











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu