Teoretic….NU ar trebui, dar practic se pare ca…DA.
Deseori ne ingrasam in post, intrucat, pentru a substitui
lipsa carnurilor inlocuim fripturile cu carbohidrati si glucide, de multe ori
in cele mai proaste combinatii.
Mai concret, cati dintre noi nu traim cu impresia ca daca o
mancare nu contine carne, atunci …. “nu ma satur !”. Iar ca sa ne saturam
manancam multaaaa Paaaaine !!!
Si de obicei mancam paine la orice : paine cu fasole, paine
cu mancare de cartofi, paine cu varza, paine cu ciorba, dulceata pe paine –
totul cu Paaaainee !!!
Painea este ea insasi un aliment. Painea nu ar trebui
combinata cu alte alimente si in mod special cu proteine, cum ar fi fasolea sau
in afara postului, carnea sau cu alti carbohidrati cum ar fi paste fainoase sau
cartofi. Deci nu ne vom mai ingrasa in post si in afara sa, daca vom consuma
moderat paine si fara sa o asociem alaturi de orice fel de mancare.
Doua felii de paine prajita, unse cu ulei de masline si
usturoi, presarate cu rosii tocate marunt, feliute de masline si patrunjel,
reprezinta un excelent mic dejun de post si sanatos din toate punctele de
vedere si care NU ingrasa.
Un alt motiv pentru care ne ingrasam in post ar fi faptul ca
obisnuim sa mancam acelasi fel de mancare, de exemplu : ciorbita de cartofi cu
iahnie de fasole sau ciorba de fasole cu mancare de cartofi si mancam si mult pentru a fi siguri ca postul nu ne afecteaza. Va suna cunoscut ?
Un meniu variat de post si alternarea felurilor de mancare,
asigura toti nutrientii necesari organismului.
In locul proteinelor animale, consumati surse de proteine
vegetale cum ar fi : fasolea, nautul, lintea, ciupercile, maslinele, nucile,
soia si asa mai departe.
Alaturi de aceste alimente clasice, exista asa numitele
superalimente : polenul, algele marine, spirulina, germenii, cereale ca
quinoa, mei sau amarant, semintele si multe altele.
De asemenea, lipsiti fiind in post de grasimi animale,
obisnuim sa ne asiguram senzatia de saturatie printr-un consum ridicat de
uleiuri vegetale. Trebuie sa retinem faptul ca lipidele nu trebuie sa
depaseasca maxim 30% din portia noastra zilnica de energie. Suntem invatati sa
folosim uleiul ca baza a oricarei mancari : calim ceapa in ulei pentru orice
ciorba sau mancare, in post cu atat mai mult cu cat nu mai exista carnea care
sa “lase” grasime. Mi-a luat ceva timp pana sa ma obisnuiesc sa gatesc la aburi
sau intr-o oala/tigaie ceramica. Gatind intr-o astfel de oala, calesc ceapa in
apa. Mancarea este absolut deliciaosa. Adaug ulei la sfarsitul mancarii, pentru
a nu-i distruge din proprietatile esentiale ale acestuia.
Si aici este bine sa avem la indemana o varietate de
uleiuri. In general, ne rezumam la clasicul ulei de floarea soarelui sau la ulei de masline. Incercati sa diversificati gama de uleiuri folosite
pentru a beneficia la maxim de nutrientii continuti de fiecare.
Alegeti intotdeauna uleiurile presate la rece si pe cat
posibil BIO, intrucat cele rafinate se obtin in urma aplicarii unor proceduri
de regula chimice, cum ar fi folosirea sodei caustice sau tratarea cu acid
sulfuric sau acid fosforic. In urma rafinarii uleiului, prea putin ramane din
nutrienti si uleiul obtinut se “imbogateste” cu resturile toxice de la
substantele chimice cu care a fost tratat.
Chiar daca pretul unui ulei presat la rece pare ridicat la
prima vedere nu se compara cu pretul platit pentru recuperarea starii de
sanatate !
Dincolo de aceste aspecte, ATITUDINEA reprezinta factorul
principal din punctul meu de vedere pentru care ne ingrasam sau nu in post.
Degeaba tinem post, daca inlocuim alimentele de origine
animala cu produsele de origine vegetala de genul : crenvursti vegetali de
post, snitel de post, pate vegetal de post, lapte si branza de post, smantana
vegetala, margarina, maioneza vegetala etc. Oferta este bogata in acest sens. Unele
sunt bune, altele mai deloc (margarina, de exemplu). Nu am nimic impotriva
produselor din soia, dar faptul ca incepem postul si ne repezim in produse ce
“imita” carnea, mie nu-mi suna bine. De fapt, nu mie, ci subconstientului
fiecaruia. Credeti ca subconstientul cunoaste diferenta intre un crenvurst
vegetal si unul din carne ? Eu ma indoiesc. Subconstientul preia informatia ca
a mancat un crenvurst. Ar mai fi si chestiunea alegerii : ori tinem post, ori
inlocuim fripturile cu fripturi de post ?!?
Si sa nu uitam ca aceste produse sunt procesate si conservate (fie in sare si
atunci, iar ne ingrasam datorita continutului ridicat de sare din alimentatie,
fie in ulei si iar ne ingrasam). Preparati-va singuri alimentele (de exemplu,
pasta de masline se poate face usor in casa), mancati cat mai multe cruditati
(legume si fructe) si uitati-va cu atentie pe etichetele produselor pe care le
cumparati.
Tineti post de ganduri si sentimente negative, cum ar fi
barfa, judecata altora, depresii si suparari. Toate acestea pot contribui la
INGRASARE intrucat presupun un consum energetic ridicat, iar organismul tinde
sa il inlocuiasca prin hrana. Ati observat ca de multe ori, dupa o cearta
zdravana ti-e foame si te apuci sa rontai o bucata de paine sau orice ai la
indemana ? Asa cum am spus si aici,
insotiti postul cu rugaciune, gandire pozitiva si cu pace in suflet si nu o sa va ingrasati.
In final, va urez cat mai multa HRANATATE !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu