miercuri, 16 mai 2012

Prajitura "Rawstul Afinelor" !

Zilele acestea am deschis ultimul sertar al congelatorului si am avut parte de o mare surpriza : am gasit niste afine puse la congelat, de care uitasem. Asa ca m-am gandit sa le dau un "rawst" :) si avand ca sursa de inspiratie cheesecake-ul cu mac si stafide al Oliviei Steer, am placerea sa va prezint prima mea creatie in materie de prajituri raw vegan : 

O prajitura absolut delicioasa si cu siguranta sanatoasa si bogata din punct de vedere nutritional.

Prajitura a fost relativ simplu de facut, doar ca necesita niste ingrediente si ustensile mai speciale.

Am sa incep cu blatul, pentru care am macinat cateva migdale, alune de padure, seminte de floarea soarelui si seminte de in. Faina rezultata am amestecat-o cu o lingurita de mesquite, doua linguri de miere naturala de salcam, o jumatate de lingura de unt de migdale si inca o jumatate de lingura de unt de cocos. Pudra de mesquite face parte din categoria asa numitelor super-alimente. Mesquite-ul face parte din familia leguminoaselor si este inrudit cu fasolea, mazarea si alte pastai. Incorporat in shake-uri, aluaturi de prajituri sau creme, confera un gust dulce ce aduce putin a zahar caramel. Din punct de vedere nutritional este bogat in proteine, carbohidrati, fibre si minerale (potasiu, calciu, magneziu, zinc si altele).Combinat in alimente sau prajituri, conduce la stabilizarea glicemiei din sange, fiind benefic in caz de diabet zaharat.
Blatul astfel rezultat l-am presat in doua forme culinare :
Mai departe am facut la blender o crema din caju, pe care l-am hidratat in prealabil de seara pana dimineata.   Pentru a obtine o crema fina, am amestecat caju-ul cu putin suc de portocale, o lingura de miere si cu gelatina naturala vegetala, obtinuta din agar-agar. Agar-agar-ul este un gelifiant vegetal, extras dintr-o alga rosie. Este compus in proportie de 80% din fibre solubile si este foarte bun in cazul celor ce intentioneaza sa slabeasca. Asa ca prajiturile facute cu agar-agar nu ingrasa ! Am gasit pudra de agar-agar la magazinele 'Naturalia'. Pentru a obtine gelifiantul : se dizolva o lingurita mica de pudra intr-un ibric (aprox.100 ml apa) si se pune la fiert.
Crema obtinuta am turnat-o mai departe peste blat :
Pentru ultimul strat al prajiturii, am amestecat in blender afine cu gelifiant si cu cateva stafide :

Am presarat deasupra cateva afine care imi ramasesera si am pus totul la frigider, fara a ridica formele culinare.
Afinele sunt fructe cu proprietati terapeutice de exceptie, acestea datorandu-se continutului bogat in antioxidanti. Afinele contin glucochinina, o substanta ce reduce nivelul zaharului din sange si implicit, dependenta de insulina. Astfel, consumul de afine este recomandat diabeticilor. De asemenea, consumul sucului de afine previne riscul infectiilor urinare.

Practic, ar fi o prajitura foarte buna si in caz de diabet, in conditiile in care s-ar inlocui indulcitorii folositi (mierea si stafidele) cu extract din stevie.

Peste cateva ore, am obtinut "Rawstul afinelor" de care sunt, bineinteles, foarte mandra ! :))

Va doresc HRANATATE !

Un comentariu: