duminică, 30 septembrie 2012

Vulpea cand nu ajunge la struguri.....

   ........ zice ca sunt HRANATOSI, da ? Nicidecum, acri !

Iata ca era cat pe-aci sa treaca vremea strugurilor si sa nu apuc sa zic si eu doua-trei vorbe sau chiar mai multe despre ei.
Chiar acum, in timp ce scriu despre struguri si proprietatile lor, beau un pahar de suc din struguri, adica must, dar un must stors proaspat, plin de nutrienti si fara adaos de zahar.
Toamna, strugurii sunt regii fructelor. Se gasesc peste tot. In piata, tarabele sunt pline pana la refuz de struguri de tot soiul : albi, negrii, de Moldova, de Ostrov, de Vrancea, rosiatici, verzui, galbeni, cu samburi sau fara samburi, cu coaja groasa sau cu infasurati intr-o pielita subtire, stravezie, parfumati, brumati, cu boabe mari sau cu boabe mici si cate si mai cate.

Strugurii abunda in nutrienti. Sunt o sursa bogata de polifenoli (resveratrol, quercetin si catechin), acestea fiind substante puternice, antioxidante.

De altfel, sunt sigura ca de resveratrol ati auzit cu totii si stiti ca pe piata exista suplimente cu resveratrol sau creme anti-rid pe baza de resveratrol. Resveratrolul a fost descoperit in 1939 de catre un cercetator japonez, iar in 2003 s-a demonstrat ca resveratrolul prelungeste viata insectelor tratate cu aceasta substanta cu 45%. Este continut in cantitati mari in strugurii rosii si negrii si in vinurile obtinute din acestia si mai ales, in coaja strugurilor negrii. Substanta o intalnim in natura si in alte bunatati : afine, mure, prune, varza rosie, ceapa rosie.
Lista bolilor in care este de folos resveratrolul este lunga, insa merita mentionat ca cercetarile stiintifice efectuate au demonstrat ca aceasta substanta naturala blocheaza dezvoltarea celulelor canceroase, fiind extrem de utila in mai multe tipuri de cancer (de san, de col uterin, gastric, de  piele, intestinal, de esofag, de prostata, la pancreas, leucemie etc.). Resveratrolul actioneaza pe mai multe planuri : impiedica dezvoltarea celulelor maligne, stimuleaza sistemul imunitar si actioneaza impotriva formarii vaselor de sange ce alimenteaza tumorile. Mai mult decat atat, in ceea ce priveste cancerele hormono-dependente, resveratrolul actioneaza regland sistemul endocrin. Acest antioxidant puternic isi demonstreaza eficienta si in bolile cardio-vasculare, in bolile renale, in diabet,in infertilitate, in menopauza, in disfunctii endocrine, in hepatite si lista poate continua.
Dar nu doar in antioxidanti sunt bogati strugurii, cat si in vitamine si minerale. Toate acestea fac din struguri un medicament natural util in preventia si tratarea a numeroase boli. 
Nu este suficient sa consumam suplimente de genul multivitaminelor sau mineralelor sau resveratrolului, pentru ca principiile active din alimentele naturale sunt imbinate atat de frumos si de benefic in fructe, legume si plante. Stiu ca se spune ca pentru a obtine maximul de eficienta ar trebui consumate cantitati uriase de alimente si ca mai bine sa iei o pastila concentrata care echivaleaza cu 2-3 kg de struguri, de exemplu. Desi solutia este aparent mai simpla si mai eficienta, se pierd multi nutrienti si principii, in cazul acestei alegeri. Nimic nu poate fi mai bun decat ceea ce ne ofera natura, chiar si in conditiile in care solul este mai saracit decat in alte timpuri si fructele si legumele sunt supuse tratarii cu diverse substante. Mergeti voi in piata si veti gasi pe tarabe fructe si legume "adevarate", desigur, mai putin aratoase decat cele din supermarket, dar bogate in nutrientii atat de necesari. 

In cele ce urmeaza, va recomand o cura de 5 zile cu must. Pentru aceasta aveti nevoie de un storcator de fructe, ideal ar fi un storcator prin presare mecanica, deci nu prin centrifuga, Puteti sa alegeti un storcator manual, pentru inceput, cum este acesta sau puteti trece direct la unul electric cum ar fi Hurom sau Green Power. Incepeti cura prin consumul doar de cruditati, timp de o saptamana, fructe si legume crude. Apoi, timp de 5 zile sau mai multe zile, daca doriti, consumati doar suc de struguri (must), proaspat. Revenirea din cura se face treptat, mancand 1-2 zile doar fructe crude si introducand dupa aceasta perioada si legume crude. Sunt necesare 1-2 zile de alimente crude pentru fiecare 3 zile de cura.


Cura cu must are efecte puternice detoxifiante si este de mare folos in numeroase boli. Persoanele care sufera de afectiuni cum ar fi : diabet, colita de fermentatie, hipertensiune grava, probleme renale grave trebuie sa aiba grija in ceea ce priveste cura cu must, in aceste situatii este de evitat consumul in exces de struguri.

Acestea fiind spuse, am ajuns la concluzia ca indiferent daca ajunge sau nu vulpea la struguri, ei tot iti confera HRANATATEA de care ai nevoie !






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu